FREQUENTLY ASKED CLINICAL QUESTIONS FOR PROVIDERS

Section 1: General Questions
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Why is it important that | help patients complete a POLST form?

Does the POLST form replace traditional Advance Health Care Directives?
Who can sign a POLST form as a legally recognized decision-maker?

Are patients required to complete a POLST form?

Who would benefit from having a POLST form?

POLST Conversations

Can the new Medicare ACP Codes be used for discussions about POLST?
When is a good time to talk to patients about POLST?

Can non-physicians help patients complete a POLST form?

s a POLST form only to be completed and signed by a patient’s Primary Care Physician?
What if a POLST form is not signed?
s a physician, NP or PA obligated to sign off on all POLST forms presented for signature?

What happens when a patient completes a POLST, but then becomes incapacitated?
Can you make changes to a POLST?
What if more than one copy of POLST is found?

| think my patients will think I've given up on them if | have this conversation. What can |
do?

Section 2: Treatment Questions

1

Why does choosing “Attempt Resuscitation/CPR” in Section A require “Full Treatment” in

Section B to be selected?
What does “No Code” mean? Is this the same as “No CPR” and “Do Not Attempt
Resuscitationg”

Why would someone choose “No CPR” in Section A and “Full Treatment” in Section B2

Do people choose “Do Not Attempt Resuscitation” or “No CPR” only when they give up?

If a patient chooses “No CPR” in Section A, does that mean they must also choose

"Comfort-Focused Treatment” in Section B2

Does “Comfort-Focused Treatment” mean that a patient must stop all other treatments and

medications?

Does “Comfort-Focused Treatment” include any medical treatments other than pain

medications?
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 How does POLST help me understand what to do in situations other than a full cardiac

and respiratory arrest2

9 How long should “Full Treatment” be continued?

9 How do we decide what “Selective Treatment” includes?

1 My patient is dying, but the family thinks that the patient is “starving to death” unless a

feeding tube is put in. What can | tell them?

T Do feeding tubes help advanced dementia patients?

1 Are there any situations in which feeding tubes are effective?

Section 3: POLST in Different Settings

1 To whom does “Request transfer to hospital only if comfort needs cannot be met in current

location” in Section B apply?
 Is using POLST different in a SNF as compared to Assisted Living Facilities ALFs) or
Residential Care Facilities for the Elderly (RCFEs)2
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Section 1: General Questions

Why is it important that | help patients complete a POLST form?

POLST helps give seriously-ill patients more control over the medical treatment they receive. The
POLST form guides discussions between patients, their families, and their healthcare team about
treatment wishes in instances of serious illness. POLST is a tool o document those wishes as
medical orders, which are actionable and respected across the continuum of healthcare settings.
Research shows that POLST helps to ensure that patients receive the treatments they want, and
avoid receiving treatments they do not want.

Does the POLST form replace traditional Advance Health Care Directives?

The POLST form complements an Advance Directive and is not infended to replace that document.
An Advance Directive is still necessary to legally appoint a healthcare decision-maker, and is

recommended for all adults, regardless of age or health status.

Who can sign a POLST form as a legally recognized decision-maker?

If a patient lacks decision-making capacity, a legally recognized decision-maker may sign the
POLST form on behalf of the patient. The decision-maker may include a court-appointed
conservator or guardian, agent designated in an Advance Directive, orally designated surrogate,
spouse, registered domestic partner, parent of a minor, closest available relative, or person whom
the patient’s physician believes best knows what is in the patient’s best interest and will make

decisions in accordance with the patient’s expressed wishes and values to the extent known.

In the case of a patient who does not have a legally recognized decision-maker, the provider
should comply with their facility’s internal policies.

Are patients required to complete a POLST form?

POLST is a voluntary form. No one is required to complete a POLST form. A skilled nursing facility
may use POLST as a part of their routine admission process; however, a resident cannot be

required to complete a POLST form as a condition of admission to the facility. The facility may use
an analogous form to document the residents’ wishes. If the patient or family does not wish to sign

such forms, it is assumed that they want the most aggressive measures to prolong or sustain life.
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Who would benefit from having a POLST form?

POLST is designed for seriously-ill patients, or those who are medically frail, regardless of age. A
helpful tool for determining who would benefit from POLST is if you would not be surprised if they
were to die within the next year. These patients are often in a state of irreversible decline.
Medical treatment and interventions have only a very limited effect on extending life expectancy
in this population, and some of these treatments and procedures may decrease quality of life and
be considered by some to be medically futile. Helping these patients and their families anticipate
future serious illness and understand and choose appropriate medical treatments is an important
clinical responsibility when working with this patient population.

POLST Conversations

Having a conversation with a seriously ill patient about end-oflife issues is an important and
necessary part of good medical care. Most patients are willing to discuss these issues — their
healthcare providers simply have failed to ask them previously. POLST provides an excellent
framework for guiding the conversation, making it easier to have the discussion, and therefore

making it more likely that a patient will express his or her wishes.

The POLST conversation is a rich and meaningful discussion between a patient, their family, their
physician, nurse practitioner (NP) or physician assistant (PA), and other members of their care
team regarding specific treatment options and the patient’s values and goals of care. A
completed POLST form may be the outcome of the conversation, or it may be completed at a later

time if there are still questions about the patient’s treatment preferences.

POLST conversations occur in a variety of settings, including in the physician’s office, during a
family meeting at the acute care hospital, upon admission to a skilled nursing facility, or at home
with hospice or home health. Some of these conversations are relatively brief, as many people
know what they do or do not want. Other conversations may require more time or additional
meetings.

The goal of having good POLST conversations with patients and families is to promote well-
informed, collaborative decision-making.
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Can the new Medicare ACP Codes be used for discussions about POLST?

Yes. As of January 1, 2016, CPT codes 99497 and 99498 can be used to bill for advance care
planning conversations between a physician or other qualified health care professional and @
patient, family member, or surrogate, with or without completing relevant legal forms. Examples of
written advance directives include, but are not limited to, Health Care Proxy, Durable Power of
Attorney for Health Care, Living Will, and Physician Orders for Life-Sustaining Treatment (POLST).

When is a good time to talk to patients about POLST?

Patients are often more open to discussing their treatment wishes during serious illness than
healthcare providers may think. Conversations about POLST can be incorporated into a number of

sifuations.
Some opportunities to infroduce POLST include:

At the time a patient has been newly diagnosed with a serious or life-limiting illness
As part of an annual examination

When a family member accompanies a patient to an appointment

After a patient has experienced a family member or close friend become seriously ill
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When a patient is transferred between care settings, including upon admission to and
discharges from the hospital, admission to a skilled nursing facility and quarterly care
conferences there, admission to an assisted living facility/residential care facility for the
elderly, or an office follow-up visit after discharge from the hospital

Can non-physicians help patients complete a POLST form?

A POLST form is not valid until it is signed by a physician, nurse practitioner (NP) or physician
assistant (PA) AND the patient (or decision-maker). Other healthcare providers, including nurses,
social workers, and chaplains, may help explain the POLST form and guide patients in making
treatment decisions, and then document those wishes on the POLST form. These providers should
receive proper training in explaining the treatment decisions on the POLST form and
communicating with patients and families about goals of care. It is important that the provider
helping to complete the document with the patient or decision-maker write his/her name and work
contact information on the back of the POLST form so that the physician/NP/PA may contact the
provider if he/she has questions regarding the content of the completed POLST form before
signing it.

If the POLST form is being completed by a healthcare provider other than the signing
physician/NP/PA, the physician/NP/PA should sign only when he or she is confident that the
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form expresses an informed decision by the patient (or decision-maker). This process may be
facilitated if the healthcare provider assisting the patient also provides documentation to the
physician/NP/PA regarding details of their conversation with the patient (or decision-maker).

Is a POLST form only to be completed and signed by a patient’s Primary Care
Physician?

A POLST form can be completed and signed by any physician, NP, or PA that has a treating
relationship with the patient. This includes the Primary Care Physician, NP or PA, but could also
include consulting physicians, hospitalists, physicians caring for the patient in a nursing home,
and Emergency Department physicians. Knowledge of the patient’s medical condition, prognosis,
and capacity to make decisions is required, as well as a willingness to have an informed,
collaborative discussion with the patient and/or decision-maker.

What if a POLST form is not signed?

A POLST form requires the signature of a physician, NP or PA, AND the patient or their decision-
maker in order for it to be valid. If either of these signatures is missing, then the legal protections
afforded in AB 3000 are negated. If the patient signature is missing, then instructions on the
POLST form do not have to be honored by Emergency Medical Services, or any other healthcare
provider. If the physician/NP/PA signature is missing, the patient wishes expressed on the POLST
form could be accepted as a statement of desired treatment.

Is a physician/NP/PA obligated to sign off on all POLST forms presented for
signature?

A physician/NP/PA should not sign a POLST form if there is any concern that the form may not
represent the informed choices of the patient or decision-maker, or if the physician/NP/PA feels
the patient lacks capacity. It is the obligation of the physician/NP/PA to confirm or rectify the
treatment wishes listed on the POLST form before signing. If the form does in fact represent the
informed wishes of the patient or decision-maker, but the physician/NP/PA feels strongly that
those wishes are medically inappropriate, the physician/NP/PA may also choose not to sign the
form. It would be appropriate in this situation for the physician/NP/PA to discuss with the
involved parties why he/she is choosing not to sign the POLST.
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What happens when a patient completes a POLST, but then becomes
incapacitated?

The decision-maker for the patient and the treating physician/NP/PA || GGG

/NP/PA
/NP/PA
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